Jak odmłodzić i uratować stare drzewa owocowe? Poradnik Ogrodniczy #2

Wszystkich, którzy mają na swojej posesji stare drzewa owocowe, szczerze zachęcam do ich zachowania. Zanim zdecydujemy się na ich usunięcie, przeanalizujmy wszystkie za i przeciw. Jeżeli powodem wycięcia jest tylko to, że drzewo jest już stare i słabo owocuje, to może warto się zastanowić nad odmładzającym przycięciem jego korony.

Drzewa owocowe, a szczególnie jabłonie, dobrze odpowiadają na takie zabiegi, są niezwykle żywotne i doskonale odnawiają koronę. Takie działania pozwolą nie tylko zachować dawną odmianę, ale też uzyskać owoce dużo szybciej i w większej ilości, niż z drzew nowo posadzonych.

Zabieg odmładzania starych drzew najlepiej wykonać w marcu. Dzieli się na trzy etapy:

Najpierw należy zwrócić uwagę na przywrócenie właściwych proporcji między konarami. Jest to ważne zwłaszcza wtedy kiedy cześć korony została wyłamana albo jeden z nich rozrósł się nadmiernie. Takie przycięcie zabezpieczy też drzewo przed przewróceniem.
W kolejnym etapie usuwamy wszystkie gałęzie suche i porażone chorobami.
Na koniec wykonujemy cięcie prześwietlające. Polega ono na rozluźnieniu koron, czyli usunięciu nadmiaru zdrowych konarów. Pozwala na lepszy dostęp światła i powietrza do wnętrza korony. To sprawia że drzewa mniej chorują, a ich owoce są smaczniejsze i ładniej wybarwione. Staramy się usunąć wszystkie gałęzie krzyżujące się i rosnące równolegle blisko siebie. Koronę można bezpiecznie ograniczyć poprzez zmniejszenie jej o 1/3 objętości. Należy unikać zbyt mocnego cięcia, której jest niekorzystne ze względu na późniejsze wybijanie dużej ilości młodych pędów tzw. wilków. W pierwszych latach po cięciu nie zawiążą się na nich owoce, a korona zbytnio się zagęści.

Mocno przycięte drzewa można doprowadzić do dobrego owocowania. Wymaga to jednak cierpliwości gdyż konieczne jest ich systematyczne prześwietlanie przez kilka kolejnych lat.

Zostaw nam swój komentarz