Poradnik Ogrodniczy #1 Wędzimy w ogrodzie!

Mięsa, ryby lub sery opiekane w wędzarkach mają wielu zwolenników. Produkty uzyskiwane dzięki wędzeniu dostarczają wielu walorów smakowych. Aby to uzyskać należy zadbać o odpowiednią budowę wędzarki. Przydomowy ogród, a nawet balkon czy taras to doskonałe miejsce na tego typu urządzenia. Obecnie na rynku znajduję się wiele urządzeń i każdy może wybrać odpowiedni model.

Na smak wędzonych potraw ma wpływ wiele czynników

Odpowiedni wybór mięsa, przyprawy, gatunek spalonych trocin (nie wolno używać trocin z roślin iglastych), a także technika wędzenia. Można też wybudować grill połączony z wędzarką. Murowane wędzarnie mogą być wykonane z cegieł lub kamienia i coraz częściej są ciekawym elementem ogrodu. W tego typu urządzeniach jest kilka sposób pieczenia: zimne, gorące oraz wędzone połączone z pieczeniem.

W tego typu wędzarniach możemy również przygotować pyszny domowy chleb. Bardzo ważne podczas obróbki produktów jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Jest to możliwe dzięki termometrom zamontowanym bezpośrednio w wędzarniach, a także kominom, które odprowadzają dym i nadmiar ciepła.

Zostaw nam swój komentarz