Mini ogród: Jak wyhodować awokado z pestki?

Awokado jest to rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzywnowatych. Drzewo to występuje jedynie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych Ameryki. Owoc ten nazywany także gruszką awokado był już wykorzystywany 7000 lat p.n.e., jak dowodzą wykopaliska. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, ale stosunkowo szybko rozprzestrzeniło się z Ameryki Północnej, przez Środkową, aż do Południowej.

Owoc ten powszechnie uznawany jest za jeden z najzdrowszych i naturalnie rosnących pokarmów. Jego regularne spożywanie pomaga poprawić i utrzymać dobrą kondycję, a także zdrowie naszego organizmu. Jest tak dzięki temu, że dostarcza on najbardziej cennych składników odżywczych do naszego organizmu. Czym stanowi swego rodzaju naturalny środek profilaktyczny przed rozwojem wielu chorób. Jest również doskonałym kosmetykiem naturalnym do pielęgnacji skóry i włosów. Posiada znaczący potencjał energetyczny, za sprawą wysokiej zawartości cennego tłuszczu. Awokado ma także znaczną ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu oraz poziom trójglicerydów we krwi. Jedzenie awokado może również zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka i cukrzycę.

Jak wyhodować awokado z pestki?

Jak to zrobić w naszym klimacie, skoro drzewo to pochodzi z tropików? Oczywiście najlepiej użyć do tego pestki o odmianie kanaryjskiej bądź meksykańskiej. Otóż odmiany te bardzo dobrze znoszą niskie temperatury.

Pierwszy sposób na wyhodowanie awokado z pestki: Otóż awokado, z którego będziemy wyciągać pestkę do hodowli drzewka musimy bardzo delikatnie rozkroić, by je nie uszkodzić. Następnie po wyjęciu pestki z owocu, dokładnie ją oczyśćmy ze śliskiej osłonki pod bieżącą wodą. Weźmy 3 – 4 wykałaczki i wbijmy promieniście w jednej linii dookoła, mniej więcej na środku pestki. Gdy już to zrobimy weźmy niewielki słoik, najlepiej po koncentracie pomidorowym lub dżemie i wypełnijmy go wodą, następnie umieśćmy pestkę. Zróbmy to w taki sposób, aby cieńszym końcem była zwrócona ku górze, a grubszy był zanurzony w wodzie, pestka powinna stabilnie opierać się na wykałaczkach. Tak przygotowany słoik powinniśmy postawić w jasnym i ciepłym miejscu. Pamiętajmy o tym, by sprawdzać ubytek wody, absolutnie nie możemy dopuścić do wyschnięcia pestki. Po 4 – 6 tygodniach pestka powinna pęknąć wypuszczając korzonek i mały pęd. Gdy tylko pojawią się pierwsze listki umieśćmy pestkę, już bez wykałaczek w doniczce, nie przysypując jej całkowicie w dużej i głębokiej doniczce z ziemią.

Drugi sposób na wyhodowanie awokado z pestki: Polega on na włożeniu pestki, z grubszym końcem od razu w ziemię. Następnie, aby stworzyć szklarniowe warunki, które potrzebne są do kiełkowania, przykryjmy doniczkę plastykowym workiem lub reklamówką. Musimy pamiętać o tym, by ziemia była stale wilgotna, jak również o tym, aby doniczkę postawić w jasnym i ciepłym miejscu. Tak samo, jak w przypadku omawianego pierwszego sposobu, nasze pędy powinny pojawić się po około 4 – 6 tygodniach. Nie zapomnijmy o tym, że gdy awokado wypuści listki powinniśmy zdjąć folię. Podsumowując powyższy artykuł to awokado wyhodowane z pestki rośnie szybko wypuszczając piękne, zielone, błyszczące listki. Młode awokado powinno się przesadzać co roku na wiosnę. Natomiast jeśli chodzi o kilkuletnie rośliny to wystarczy jeżeli będziemy to robić raz na trzy lata. Do przesadzania awokado używajmy jedynie przepuszczalnej ziemi, dobrze sprawdza się dostępna w wielu supermarketach ziemia uniwersalna do roślin doniczkowych.

Zostaw nam swój komentarz